Houten lampen zijn trendy!

Als je bij een lamp over hout spreekt, denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan een houten armatuur. Maar de laatste jaren zien we ook meer en meer houten lampenkappen opduiken. Het is een nieuwigheid die we in het verleden nog nooit zagen.

Een houten armatuur

Over het houten onderstel van een staanlamp of houten armaturen van hanglampen en staanlampen valt niet zoveel meer te zeggen. We kunnen hierbij gerust stellen dat alles kan en mag. Je ziet tegenwoordig bijvoorbeeld takkenbossen als onderstel van een staanlamp, grove balken als armatuur van een hanglamp of een brute houten plank als armatuur voor een wandlamp. Je vindt een enorm uitgebreide keuze aan houten armaturen in de reguliere winkels of in webshops. En heel wat doe-het-zelvers wagen zich eraan om op die manier een leuke lamp in elkaar te knutselen.

De houten lampenkap is trendy!

Wat echter heel bijzonder is, is de houten lampenkap. Hout is niet direct een materiaal dat we met een lampenkap associƫren. Toch biedt hout heel wat mogelijkheden. Je hebt vooreerst de klokvormige of bolvormige houten lampenkappen. Zij zijn niet transparant en richten het licht naar onderen. Iemand ontwierp zelfs een leuke houten lampenkap, gemaakt van een houten wijnvaatje.

De opengewerkte houten lamp

Met hout kun je alle kanten uit, en daarom bestaan er heel wat uitvoeringen van houten lampenkappen. Zo zijn er bijvoorbeeld de lampenkappen die bestaan uit fijne houten lamellen. Ontwerpers werken hele constructies uit die luchtig en transparant overkomen. Het licht wordt diffuus doorheen de kamer verspreid.

Bestaande ontwerpen in een houten uitvoering

Heel wat gekende ontwerpen worden nu uitgevoerd in hout. Zo zie je bijvoorbeeld houten lampen die gebaseerd zijn op draadlampen. De ijzeren draden zijn vervangen door fijne houten latten. Zelfs de kleine antieke luchters met kristallen kralen kregen een volledig houten uitvoering. Fittings van peerlampen worden omgeven door hout. Zo krijgt de trendy ‘spin’- of ‘octopus’-lamp met haar vele armen en peertjes een houten variant. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat in een houten versie.

Houten lampen passen bij…

In elke stijl wordt hout gebruikt, zowel in moderne als klassieke stijl, in lofts en industriƫle interieurs, vintage of landelijk. Hout past bij houten meubelen, houten vloeren, ramen en deuren in hout. Daardoor kun je met een houten lamp nooit verkeerd doen! Denk daarom bij een volgende aankoop gerust aan een houten lamp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *